Visit Maramures

The land of wooden churches, mythological richness, impressive landscapes and very ancient customs

Home » Ce Poti Face » Sugestii itinerarii » Drumul mestesugurilor traditionale

Drumul mestesugurilor traditionale

Cultura traditionala maramuresana se exprima cu ajutorul mestesugurilor vechi de ani de zile care inca se practica in zona. Oameni care confectioneaza clopuri, sculptori in lemn, femei care tes, morari sau fierari pot fi vizitati de turisti pentru a vedea cum ei isi continua mestesugurile si traditia de ani de zile. Turistii care viziteaza acesti artizani au posibilitatea de a-si cumpara obiecte unice si pe langa acest lucru ei invata mai multe despre un still de viata devenit in alte locuri doar o amintire.

 

Acest itinerariu dureaza trei zile, dar se poate opta doar pentru o parte din el, pentru excursii scurte.

Din orasul resedinta Baia Mare, ruta va duce prin locuri deosebit de frumoase, cu dealuri si campii pe care se asterne un covor de flori albastre, roz, albe, galbene si purpurii. In lunile de vara si toamna, localnicii cosesc iarba pe care mai tarziu o cladesc in capite de fan, care sunt sustinute de un simplu par de lemn.

 

Sighetu, cum il numesc localnicii, este destul de mic pentru a fi explorat in cateva ore de mers pe jos. A doua zi a itinerariului propune ca dimineata sa fie petrecuta in Sighet pentru a vizita orasul apoi propune o scurta vizita la Sapanta ca spre seara sa va reintoarceti la Sighet. Asigurati-va ca vizitati Memorialul Victimelor Comunismului si al Rezistentei, Casa Memoriala Elie Wiesel si Muzeul Etnografic.

 

Ruta zilei a treia se desfășoară de-a lungul râului Iza, pe Valea Izei, prin sate și văi ce iți iau răsuflarea odată ce dai ochii cu ele. Prima oprire a acestei zile este la Bârsana, sat ce găzduiește o biserică și o mănăstire de lemn, renumite în țara și nu numai.