Visit Maramures

The land of wooden churches, mythological richness, impressive landscapes and very ancient customs

Home » Descopera Maramures » Obiceiuri şi tradiţii

Obiceiuri şi tradiţii

      Maramureşul abundã în atracţii culturale, naturale şi artizanale. De la bisericile de lemn şi muzee, la pieţele satelor şi la viaţa de zi cu zi a sãtenilor, avem senzaţia cã am intrat într-un timp care s-a oprit în loc.

      Maramureşul este tãrâmul sãrbãtorilor creştine. Aici, timpul nu este mãsurat în luni, zile şi ore, ci în vremea semãnatului, a Postului Mare şi a Sfintelor Paşti, a cositului şi a Sãrbãtorii Sfintei Marii, a recoltei şi a pregãtirilor pentru Crãciun. Atunci când îşi terminã munca, maramureşenii sãrbãtoresc cu toatã însufleţirea. Îşi pleacã smeriţi capul pentru rugãciune, dar se şi bucurã de joc, de horit şi de locurile în care s-au nãscut. Pentru a simţi ritmul acestei regiuni trebuie sã o vizitaţi în timpul sãrbãtorilor, când pãmântul, obiceiurile şi oamenii se unesc într-un dans care contureazã Maramureşul...

      Cel mai bun mod de a afla despre cultura maramureşeanã este de a însoţi sãtenii în plimbãri pe uliţele satului, pe cãrãrile ce duc la imaşurile înverzite, pe munţii şi vãile ce înconjoarã satele.