Visit Maramures

The land of wooden churches, mythological richness, impressive landscapes and very ancient customs

Home » Unde Mergem » Biserici de lemn

Biserici de lemn

Istoria  Maramuresului este transmisă prin graiul lemnului bisericilor. De-a lungul secolelor, conducătorii străini ai Maramuresului nu le-au permis oamenilor locului să construiască biserici din piatră sau din materiale care să facă acea construcție să dăinuie peste ani; sătenii nu s-au lăsat intimidați și au ridicat minunate biserici de lemn pentru a putea fi aproape de Dumnezeu. ...more ↓
Istoria  Maramuresului este transmisă prin graiul lemnului bisericilor. De-a lungul secolelor, conducătorii străini ai Maramuresului nu le-au permis oamenilor locului să construiască biserici din piatră sau din materiale care să facă acea construcție să dăinuie peste ani; sătenii nu s-au lăsat intimidați și au ridicat minunate biserici de lemn pentru a putea fi aproape de Dumnezeu. ...back ↑

Lemnul a devenit prietenul și confidentul lor. In ciuda tuturor predicțiilor că bisericile nu vor rezista, acestea exista și azi spre sprijinul localnicilor și admirația vizitatorilor.
Bisericile sunt construite în stil gotic. Piloni grei de stejar, unii dintre ei având 12 m lungime, susțin construcția. Stâlpii sunt sculptați manual, iar acoperișul este de șindrilă. Pereții din interior sunt pictați cu scene din Biblie, cele mai multe picturi datând din secolele al XVII-lea și al XVIII-lea.
Bisercile nu sunt doar simple monumente care se pot vizita; în fiecare duminică și de sărbători, sătenii, unii dintre ei îmbracați în straie tradiționale, se duc să se închine lui Dumnezeu. În biserică există tradiția ca bărbații să stea in față, în timp ce femeile stau in spate.
Dintre cele aproape 100 de biserici vechi de lemn (din care, 36 în Maramuresul Istoric), opt fac parte din patrimoniul UNESCO. Acestea se pot vizita in Bârsana, Budești, Desești, Ieud, Plopiș, Poienile Izei, Rogoz si Șurdești.
Pagini: 1 | 2 |

Biserica de lemn din Bârsana, cu hramul „Intrarea in Biserică a Maicii Domnului”, a fost construită in anul 1720 pe locul numit „Podurile Mănăstirii” și mai tarziu, în 1806, mutată pe dealul Jbâr, unde se află și acum.

 

Biserica de lemn din Budești, construită în anul 1643, este de asemenea în Patrimoniul Mondial UNESCO și poartă hramul Sfântului Nicolae.

 

Desești, un sat mic pe Valea Marei, are o biserică tradițională de lemn care poartă hramul Cuvioasei Paraschiva și a fost construită în anul 1770.

 

Biserica de lemn din Șurdesti a fost construită în 1721 sub directa supraveghere a lui Toma Macarie si poartă hramul Sfinților Arhangheli Mihail și Gavril.