Stațiunea Moisei

Obiective turistice


Address

Moisei 437195, Romania

Despre

În vacanță știm că vrei și te-așteptăm la Moisei!

Vă facem o propunere de nerefuzat și vă invităm să vizitați stațiunea turistică de interes local Moisei, o bucată de pământ pe care timpul a îmbrăcat-o în istorie, natura în veșminte alese, iar oamenii în dragostea lor inepuizabilă pentru glia străbună. Haideți să ne descătușăm sufletele și mințile în fața prețiosului tezaur turistic al județului Maramureș.
 
În funcție de ruta aleasă, drumul până la Moisei poate să presupună străbaterea județului, însă vă putem promite că efortul vă va fi răsplătit. Pe teritoriul administrativ al comunei Moisei veți găsi două embleme ale cadrului natural al Maramureșului: Parcul Naţional Munţii Rodnei şi Parcul Natural Munţii Maramureşului. Acestea abundă în arii protejate ce adăpostesc specii rare de floră și faună, peisaje pitorești și un dram din spiritul comunităților cărora le stau de strajă piscurile lor înalte. Pentru aceia dintre voi care sunt dornici să exploreze bogăția naturală a acestor munți, există numeroase trasee marcate care vă permit descoperirea, la pas sau chiar călare, a unor zone și obiective spectaculoase. Pe lângă drumeții, cele două parcuri naturale oferă opțiuni de mountain-biking, parapantism sau speoturism, completând astfel portofoliul activităților specifice turismului montan, care se pot practica aici. Și acum gândiți-vă că după o drumeție, vă puteți relaxa la un picnic, într-un punct de popas amenajat în imediata apropiere a unei impresionante cascade. De sunetul apei care se prăvălește neastâmpărată la vale și de întreg peisajul desprins din basmele cu zâne și Feți-Frumoși vă puteți bucura la cascada Măgura, un obiectiv turistic descoperit relativ recent și care a fost amenajat cu pavilioane și băncuțe construite din lemn, care nu doar că nu au stârpit din frumusețea naturală a locului, ci chiar au potențat atractivitatea acestuia.
 
Tradiția bisericească a acestor locuri se resimte și ea puternic pe teritoriul comunei, aici existând o mănăstire veche de secole. Ansamblul mănăstirii cu hramul „Adormirea Maicii Domnului” adăpostește o biserică de mici dimensiuni, construită din lemn de molid în anul 1672, dar și o biserică de zid mai nouă, ridicată în anul 1911. În jurul mănăstirii s-a coagulat, în secolul al XVII-lea, o școală de iconari extrem de renumită, a cărei istorie este dusă mai departe prin organizarea unor tabere anuale de pictură, în cadrul cărora copiii pot deprinde secretele artei sacre. Pe lângă acest loc sfânt, moiseienii au mai ridicat alte patru lăcașuri de cult care vorbesc, fiecare, despre legătura eternă a oamenilor cu Divinitatea.
 
Dacă ajungeți la Moisei, trebuie să includeți pe itinerarul vostru și Ansamblul Memorial al Martirilor de la Moisei, a cărui vizitare constituie o experiență extrem de contrastantă pentru că poate, în același timp, să zdruncine și să vindece sufletele vizitatorilor. Ansamblul a fost realizat în amintirea celor 29 de români care, în anul 1944 și-au pierdut viețile în două case de lemn de la periferia Moiseiului, sub ploaia de gloanțe a trupelor maghiare. Casa memorială adăpostește obiecte și fotografii care au aparținut victimelor. Deasupra gropii comune în care își dorm somnul de veci martirii a fost înălțat un ansamblu memorial, realizat de către sculptorul Vida Géza. Monumentul cuprinde două chipuri omenești și zece măști tradiționale din piatră, cu o simbolistică legată de sacrificiu, izbăvire și de nedreptățile petrecute în vremea războiului. Deși rememorarea acestui episod fatidic din istoria Moiseiului poate să atârne greu peste inimile vizitatorilor, păstrarea vie a amintirii martirilor este un gest mic și firesc pe care, cei care ajung aici, îl pot manifesta față de sacrificiul lor.
 
Nu în ultimul rând, trebuie să vă spunem că Moiseiul câștigă puncte la capitolul localizare, aflându-se la o aruncătură de băț față de Mocănița de pe Valea Vaserului și de stațiunea Borșa, astfel că puteți plusa în momentul în care stabiliți numărul de zile pe care le alocați descoperirii acestei zone. Întregul areal este presărat cu structuri de cazare, una mai primitoare ca alta, care vor desăvârși sejurul vostru. Despre preparatele delicioase pe care le puteți degusta aici nu vom spune foarte multe pentru că se subînțelege că, odată ajunși în Maramureș, în țara în care oamenii au ospitalitatea în sânge, fiecare masă este transformată într-un festin culinar. Cum cu vorb-am terminat, dăm liber la vizitat!

Alte sugestii

Mănăstirea Habra

Mănăstire / Obiective turistice

Rezervația Naturală Arboretul de Castan Comestibil Baia Mare

Atracție naturală / Obiective turistice

Rezervația Naturală Cornu Nedeii - Ciungii Bălăsinii

Atracție naturală / Obiective turistice

Rezervația Naturală Izvorul Bătrâna

Atracție naturală / Obiective turistice

Rezervația Naturală Mlaştinile Vlăşinescu

Atracție naturală / Obiective turistice