Toader Bârsan

Meșter popular


Address

Strada Principală 520, Bârsana 437035, Romania

Despre

IN MEMORIAM

Toader Bârsan a fost meșterul popular cioplitor în lemn din Bârsana care a făcut cunoscut renumele Maramureșului până la Muzeul Smithsonian din Washington, pentru care a sculptat acolo o poartă maramureșeană. Prin această poartă a trecut însuși Bill Clinton, Președintele Statelor Unite ale Americii, din acea vreme.

Pentru sculptorul din Bârsana, o adevărată poartă maramureșeană nu putea să nu aibă arborele vieții. De el se leagau funia, colacul și soarele. Tot acolo trebuiau să se regăsească fagurele de miere și peștele.

Toader Bârsan a fost genul de meșter pentru care sculptarea lemnului a constituit o artă. În atelierul din casa sa a lucrat împreună cu fiul său, căruia i-a transmis dragostea pentru cioplitul lemnului.

În semn de recunoștință pentru promovarea culturii și a meșteșugurilor maramureșene, Consiliul Județean Maramureș i-a acordat meșterului popular Toader Bârsan titlul onorific de "Ambasador al Turismului Maramureșean".


Toader Bârsan a încetat din viață în luna ianuarie a anului 2022.

Posibilități de acces atelier: Din Comuna Săpânța, Sat Săpânța se parcurg 38,2 km până în Comuna Bârsana, Sat Bârsana, str. Principală nr. 520, până la Atelier Meșter popular Toader Bârsan.

Meșteșug

  • Lemnăritul

Alte sugestii

Gheorghe Uță

Meșter popular

Reghina Cozma

Meșter popular

Maria Georgeta Iuga

Meșter popular

Vasile Șușca

Meșter popular

Olga Keller

Meșter popular