Meșteri populari

Descoperă meșterii populari din Maramureș

Meșteșugurile tradiționale din Maramureș

Meșteșugurile nu sunt doar meserii tradiționale, acestea presupunând talent, pricepere, îndemânare și un strop de suflet. Indiferent de categoria lor, meșteșugurile au îmbinat mereu latura practică cu cea estetică, rezultând astfel obiecte nu doar utile, ci și demne de a fi așezate în rândul pieselor de artă. Județul Maramureș a fost din timpuri străvechi o vatră a creației, astfel că oamenii de aici și-au folosit mereu imaginația pentru a înnobila prin munca mâinilor lor iscusite ceea ce le-a oferit natura.

Țesutul

Țesutul are o tradiție străveche pe meleagurile Maramureșului. Meșterii populari folosesc și azi războiul de țesut, iar ca materie primă, bumbacul și lâna. Țesăturile tradiționale maramureșene au atât rol decorativ cât și de uz gospodăresc, de aceea tehnicile de țesătură sunt foarte variate.
Din aceasta se fac părți ale costumului popular, precum și obiecte de uz cotidian: cămeșile, sumnele, poalele, gatiile, ștergarele, fețele de masă, așternuturile de pat etc. În timpul țesutului se pot realiza diverse motive geometrice, vegetale, avimorfe, zoomorfe, antropomorfe și multe altele.

Olăritul

Olăritul este cel mai răspândit meșteșug casnic și era practicat și ca o necesitate pentru obținerea recipientelor de depozitare a hranei, iar lutul era modelat manual. Acesta devine un meșteșug specializat odată cu apariția roții olarului și a cuptorului de ars ceramică.

Lemnăritul

În comunitatea maramureșeană, erau numeroși meșteri specializați în arta prelucrării lemnului. Țăranul de altădată își construia casa și își întreținea singur obiectele de lemn din gospodărie: mobilier, unelte de uz casnic și agricol, vase de depozitare, tacâmuri, icoane, cruci, jucării pentru cei mici. Azi, sunt din ce în ce mai puțini tineri care sunt dispuși să învețe tainele acestei meserii străvechi.

Pielăritul

Un alt meșteșug important regăsit în gospodăriile din Maramureș este și prelucrarea pieilor de animale. Produsele realizate din piele sunt: obiecte de vestimentație, încălțăminte, curele bărbătești, șei pentru cai, curele pentru hamuri de cai, genți, chimire, teci de cuțite etc. Cele mai căutate sunt cojoacele, pieptarele, pantalonii, căciulile, opincile, cizmele și bocancii, toate fiind lucrate din piele tăbăcită împodobită cu aplicații din metale, oglinzi sau modele cusute manual.

Confecționarea măștilor

În județul Maramureș se păstrează meșteșugul confecționării măștilor arhaice. Acestea sunt realizate din piele, blană, pânză, coarne și decorate cu ciucuri, mărgele, clopoței. În credința populară maramureșeană, măștile au rolul de a alunga spiritele rele și de a da curaj celor care le poartă.

Icoane pictate pe sticlă

În Maramureș, icoanele pictate pe sticlă sunt cu predilecție icoane țărănești. De-a lungul timpului, acestea s-au transformat din imagini religioase în obiecte de decor pentru casele din comunitățile rurale.

Închistritul ouălor

În satele din Maramureș, înaintea Sfintelor Sărbători de Pasti, exista tradiția închistritului ouălor. În Săptămâna Luminată, în Joia Mare, gospodinele își pregătesc cele necesare: cele mai albe oua din cuibar, ceara în care vor fi scăldate, culorile care vor fi folosite.

Confecționarea pălăriilor de paie

Deși pălăriile de paie fac parte din costumele populare din toate zonele etnografice ale Maramureșului, confecționarea clopurilor nu este un meșteșug foarte des întâlnit.
Descoperă meșterii populari din Maramureș

Alte sugestii

12 motive să vizitezi Maramureșul

De ce Maramureș?