Stațiunea Tăuții-Măgherăuș

Stațiunea Tăuții-Măgherăuș


Address

Tăuții-Măgherăuș 437345, Romania

Tăuții-Măgherăuș – destinație premiată, de turiști apreciată

De această dată nu vă purtăm pe cărări întortocheate, peste munți și văi, ci poposim la o aruncătură de băț de municipiul Baia Mare, la Tăuții-Măgherăuș. Micul oraș adăpostește o gamă largă de obiective turistice naturale și antropice și s-a remarcat, în special în anul 2019, când a obținut locul întâi în cadrul competiției EDEN cu tema turismul de sănătate și relaxare. Acest important premiu a făcut ca orașul să fie inclus recent în Ruta Destinațiilor Europene de Excelență (EDEN) din România, recunoscută oficial de către Ministerul Economiei, Antreprenoriatului și Turismului.
 
Ca debut al călătoriei prin Tăuții-Măgherăuș, propunem o incursiune în patrimoniul muzeal al localității, care se mândrește cu colecții inedite. Majoritatea vizitatorilor Maramureșului sunt de acord că județul nostru le trezește acel sentiment de confort familiar, similar celui resimțit odinioară în gospodăriile părinților și bunicilor și tocmai de aceste trăiri vă puteți bucura vizitând Muzeul Satului „Acasă” din Tăuții-Măgherăuș. Întregul ansamblu muzeal, alcătuit din casă, șură, grajd, șopron, colniță și coteț, a servit drept gospodărie reală. Ultima gazdă a gospodăriei tradiționale, veche de aproximativ trei veacuri, a fost lelea Florița din Bozânta Mică. Din patrimoniul muzeului mai fac parte peste 300 de exponate care vorbesc despre trecutul simplu și îndeletnicirile tradiționale ale oamenilor locului. Știți deja că noi, maramureșenii, nu facem parte din categoria oamenilor care își ascund trecutul sub preș ci, din contră, suntem mândri foc de rădăcinile noastre. Aproape că ați putea zice că avem un legământ sacru cu trecutul nostru, pe care nu-l păstrăm doar în amintire, ci îi facem loc în prezentul tot mai superficial, menținând astfel o punte spre autenticitatea pură a vremurilor de demult. Tot în trecut ne poartă și cel de-al doilea muzeu pe care vă invităm să-l explorați, și anume Muzeul Misztófalusi Kis Miklós, care funcționează în clădirea vechii parohii a bisericii reformate și constituie un omagiu adus celui dintâi tipograf din Transilvania de nord-vest. Totfalusi Kis Miklós a fost o figură marcantă a industriei tipografice din România, fiind renumit pentru aportul său covârșitor în tipărirea primelor cărți românești. Aici veți putea vedea cărți de epocă, componente de prese tipografice, modele de alfabete, portrete și litografii extrem de rare. Ne îndreptăm apoi spre Băița, o localitate componentă a orașului Tăuții-Măgherăuș, unde vizităm Casa Memorială „Ion Șiugariu”, închinată poetului-erou care s-a remarcat de-a lungul vieții printr-o importantă activitate publicistică. Văzându-se nevoit să își servească patria în timpul celui de-Al Doilea Război Mondial, Ion Șugariu a sfârșit pe front, lăsând în urma lui un jurnal care descrie impactul în plan emoțional al experienței de pe câmpul de luptă. Micuța casă părintească a talentatului poet și gazetar adăpostește în una dintre încăperi documente, scrisori și manuscrise care descriu viața autorului, iar în cea de-a doua încăpere o amenajare specifică locuințelor tradiționale ale minerilor din această zonă. La Băița veți găsi și un centru de echitație care oferă servicii de hipoterapie și turism ecvestru și unde vă puteți bucura de prezența unora dintre cele mai blânde și inteligente animale.
 
Următorul punct de popas pe care îl propunem este „Baza Ulmu”, un loc cel puțin inedit, care promite o experiență aparte. Centrul de permacultură „Baza Ulmu” reprezintă o gospodărie didactică, unde aveți ocazia de a vă caza în ecodomuri construite prin tehnica superadobe, dar și de a deprinde cunoștințe prețioase despre stilul de viață ecologic, promovat de către fondatorii acestui proiect original. Tot aici, vă puteți bucura de roade culese direct din grădină și obținute prin agricultură ecologică.
 
La fel de surprinzător este și patrimoniul bisericesc al orașului Tăuții-Măgherăuș, care este alcătuit din două biserici ortodoxe, o biserică reformată și una catolică. Toate aceste edificii au fost ridicate cu secole în urmă și, deși au suferit modificări în timp, au supraviețuit prin grija oamenilor ghidați de bine. Astfel se face că aici vă puteți bucura și de o călătorie interioară, închinându-vă între ziduri sfinte, plămădite în veacuri apuse. 
 
Dup-atâta du-te-vino, știm, firește, că v-ar prii nițică relaxare și vă venim în ajutor. Dacă nu concepeți un loc mai bun să vă trageți sufletul, decât în mijlocul naturii, vă îndrumăm spre Lacul Nistru, un mic colțișor de rai unde o pădure deasă stă de strajă unui luciu de apă. În cazul în care sunteți pasionați de pescuit, vă recomandăm să luați undițele la voi, căci lacul este repopulat anual cu specii de pești. Pentru aceia dintre voi care nu fac rabat de la confort, vă recomandăm facilitățile spa din Tăuții-Măgherăuș, unele dintre cele mai moderne din întreg județul. Până la urmă, indiferent de preferințele voastre, făgăduim că această stațiune turistică de interes local merită un loc în itinerarul vostru de călătorie.

Alte sugestii

Staţiunea Ocna Şugatag