Mănăstirea Bârsana
Mănăstire
Telefon
Website
Despre
Mănăstirea cu hramul „Soborul Sfinţilor celor 12 apostoli” reprezintă unul dintre cele mai îndrăgite puncte de atracție ale Maramureșului. Locul, de o frumusețe aparte, aduce cerul mai aproape de pământ și oamenii mai aproape de divinitate, reprezentând o sursă inepuizabilă de liniște și pace interioară.
Deși există documente care fac trimitere la Mănăstirea Bârsana încă din anul 1390, ansamblul actual al acestei mănăstiri a fost ridicat în anul 1993, pe locul alteia mai vechi, inclusă actualmente în patrimonioul mondial UNESCO și strămutată pe Podurile Jbârului.
Din ansamblul Mănăstirii Bârsana fac parte, în prezent: Biserica de lemn în stil maramureșean, Altarul de vară, Aghiasmatarul, Stăreția, Casa Voievodală, Casa maicilor, Casa artistului, Casa duhovnicului, Arhondaricul, Prăznicarul cu trapeza, Turnul-clopotniță, Poarta maramureșeană, Monumentul funerar, troițe, lac, pod peste lac, alei care duc la diferite obiective și altele.
Biserica de lemn construită în anul 1993 este una impunătoare, având 57 de metri înălțime, 23 de metri lungime și 12,5 metri lățime, dimensiuni care o plasează în topul celor mai înalte construcții de lemn din Europa. Edificiul cuprinde două nivele, și anume demisolul, unde se regăsește paraclisul mare al mănăstirii și parterul, care găzduiește biserica propriu-zisă. Construcția cu plan treflat și două abside poligonale este alcătuită din altar, naos, pronaos și un pridvor din lemn de stejar, decorat cu motive maramureșene. Deasupra pronaosului se înalță turnul cu foișor și coif prelung. Pereții demisolului sunt îmbrăcați în fresce realizate de pictorul Ioan Botiș, însă deocamdată pereții bisericii propriu-zise nu au fost pictați. Acoperișul lăcașului are streașina dublă și este învelit cu șindrilă din lemn de brad.