Vasile Șușca

Meșter popular


Address

SACEL 294, Săcel 437290, Romania

Despre

Vasile Șușca este meșterul popular din Săcel, județul Maramureș, ale cărui măști tradiționale au devenit cunoscute în toată lumea. Fost croitor de blănărie, Vasile Șușca a învățat singur să confecționeze măștile din resturi de blană și de lână. Primele măști pe care le-a creat au fost pentru Viflaim, teatru popular a cărui tradiție se păstrează cu sfințenie în Maramureș, fiind pus în scenă în Ziua de Crăciun, chiar în biserici.

Măștile arhaice confecționate de artistul popular, doar din materiale naturale, sunt menite să alunge duhurile rele și sunt folosite în diverse ritualuri precreștine, practicate și în zilele noastre. Cu toate acestea, măștile sale sunt unele dintre cele mai ingenioase obiecte de decor, iar cele mai cunoscute sunt moșii, babele, capra și ursul. Pe lângă realizarea măștilor tradiționale, mai pictează icoane în lemn și peisaje.

În semn de recunoștință pentru promovarea culturii și a meșteșugurilor maramureșene, Consiliul Județean Maramureș i-a acordat meșterului popular Vasile Șușca titlul onorific de "Ambasador al Turismului Maramureșean".

Date contact meșter popular: Comuna Săcel, Sat Săcel, str. Principală, nr. 294, Telefon mobil: 0758 867 161.

Posibilități de acces atelier: Din Comuna Bogdan Vodă, Sat Bogdan Vodă se parcurg 17,1 km pe DJ 186 , până în Comuna Săcel, Sat Săcel, pâna pe strada Principală nr. 294, la Atelier Meșter popular Vasile Șușca.

Meșteșug

  • Confecționarea măștilor

Alte sugestii

Gheorghe Uță

Meșter popular

Reghina Cozma

Meșter popular

Maria Georgeta Iuga

Meșter popular

Olga Keller

Meșter popular

Gheorghe Roman

Meșter popular