Obiectivul turistic al lunii iunie: Cascada Cailor

Obiectivul turistic al lunii iunie: Cascada Cailor


Cea mai înaltă cascadă în trepte din România este probabil Cascada Cailor din Munții Rodnei, care se aruncă de pe albele stânci calcaroase ale versantului nordic al Pietrei Rele, cea cu flori de colț, în apropiere de Stațiunea Borșa.  
Înălțimea totală a sistemului de cascade (doar ultimele două fiind vizibile de jos, respectiv accesibile și cunoscute de publicul larg) este de cca 245 m, surclasând, de departe, celelalte ocupante ale podiumului: cascadele Cociu din munții Mehedinți (înaltă de cca 120 m), respectiv Scoruș din munții Căpățânii (101 m înălțime). 
Lanțul celor 10 cascade din Canionul Cailor, întins pe lungimea totală de cca 360 m, între altitudinile de 1500-1255 m, începe în căldarea glaciară omonimă, urmat de opt cascade cu înălțimi cuprinse între 5 și 30 m, ca apoi să urmeze Cascada Cailor propriu-zisă, (înaltă de cca 90 m, cu două trepte principale).
Canionul Cailor, probabil cel mai dificil și sălbatic din țara noastră, loc unde legenda spune că o ceată de cai s-a aruncat în prăpastie pentru a scăpa de un urs fioros, poate fi coborât în cadrul unor tururi pline de adrenalină organizate de către cluburi specializate în canyoning.
La baza Cascadei Cailor, un loc spectaculos și de neuitat, poate ajunge orice turist dispus să parcurgă pe jos, în cca 30-40 minute, un traseu bine amenajat, care pornește de la capătul superior al telescaunului din stațiunea de ski Borșa Complex.

*Text: Teofil Ivanciuc

Alte sugestii

Simbolistica porților maramureșene
Obiectivul lunii septembrie: moara lui Mecleș din Săcel
Bivolii din Țara Lăpușului
Fusul cu ”țurgalău”
Obiectivul turistic al lunii august: Mocănița de pe Vaser